Endodontie

Endodontie is de leer van het zenuwkanaal binnen de tandheelkunde. In de volksmond kennen we deze behandeling beter als ‘ontzenuwen’.

Endodontie als specialisatie in de tandheelkunde

Vroeger werd dit vaak gezien als een snelle behandeling om pijnverlichting te bekomen, waarbij de tandzenuw verwijderd werd. De voorbije 30 jaar is dit echter uitgegroeid tot een specialisatie binnen de tandheelkunde waarvoor onze tandarts-specialisten een bijkomende 3-jarige Master-Na-Master opleiding gevolgd hebben. Het zenuwkanaal is immers een complex onderdeel van de tand en kan niet langer beschouwd worden als een simpel kanaal waar een zenuw in loopt. 

Wanneer is ontzenuwen nodig?

In het midden van de tand zit een zenuwkamer waar via de wortel zowel bloedvaatjes als zenuwen inkomen. Deze zorgen voor de doorbloeding van de tand en het ervaren van koude en warmte. Dit complex kan ontstoken raken, waardoor de zwelling voor pijnsensatie zorgt bij prikkels als deze koude en warmte. Dit start eerst mild, maar kan soms zo erg worden dat zelfs pijnstilling niet meer helpt. 

Een tandzenuw kan geïrriteerd en vervolgens ontstoken raken door volgende oorzaken:

  • Tandbederf (cariës) die tot diep in de tand loopt
  • Een barst door klemmen, knarsen of een oude vulling
  • Een nieuwe, diepe vulling dicht tegen de zenuw
  • Irritatie door warmte bij het slijpen voor een kroon of brug
  • Resorptie door ongunstige belasting van de tanden
  • Trauma of breuk van de tand waarbij de zenuw bloot komt te liggen

Wanneer deze irritatie het gevolg is van bacteriën die via gaatjes in de tand de zenuwkamer binnendringen, is een volledige desinfectie van het zenuwsysteem nodig om problemen in de toekomst te vermijden. De ervaring leert immers dat veel herbehandelingen van het wortelkanaal het gevolg zijn van oude ontzenuwingen waarbij niet alle bacteriën verwijderd zijn of waarbij het zenuwsysteem onvoldoende gereinigd is.

Wanneer is ontzenuwen nodig?

Hoe werkt het ontzenuwen?

Concreet gebeurt deze behandeling bij MOND bijna altijd volgens hetzelfde stappenplan: 

  • Er wordt een diagnose gesteld op basis van onderzoek en radiografie. Bij complexe problemen is ook 3D-beeldvorming een mogelijkheid.
  • De behandeling wordt ingepland of opgestart, waarna u ook geïnformeerd wordt over de kostprijs.
  • De behandeling zelf duurt 1 à 2 uur (een kies heeft soms 4 zenuwkanalen, een snijtand vaak slechts 1).
  • De tandarts zal altijd goed, lokaal verdoven zodat de behandeling pijnloos kan verlopen.
  • Nadien wordt de tand geopend via een kleine opening door het kauwoppervlak of doorheen de kroon of brug (in het geval dat deze behouden kan blijven).
  • Eenmaal de toegang tot het zenuwkanaal gevonden is, wordt al het aangetaste zenuwweefsel verwijderd met zeer fijn steriel instrumentarium dat aangepast is aan de complexe anatomie van deze kanalen (kromme of zeer fijne kanalen) zonder ze extra te beschadigen. 
  • Omdat dit werk zo fijn is, gebruikt de specialist hiervoor een microscoop om tot diep in het wortelkanaal alles te inspecteren.
  • Tijdens deze behandeling worden de kanalen uitgebreid gespoeld en gedesinfecteerd met antibacteriële spoelmiddelen om zo een maximale desinfectie te bereiken.
  • Het steriele wortelkanaalsysteem wordt nadien volledig opgevuld met een vloeibare rubberen pasta volgens de anatomie van de tand.
  • Als laatste wordt de toegang tot het kanaal afgesloten met een definitieve of tijdelijke vulling in functie van de nodige vervolgbehandeling (kroon of vulling) of de beschikbare tijd.
  • Deze behandelingen gebeuren onder rubberdam om de speekselcontaminatie met bacteriën ten allen tijde te vermijden en ook om uzelf te beschermen tegen de gebruikte, vaak scherpe, instrumenten die nodig zijn (roterende vijltjes en boren).

Bijkomende chirurgie

In sommige gevallen is de ontsteking aan de zenuw al uitgebreid tot het kaakbot en moet de behandeling in verschillende stappen gebeuren om eerst controle over de ontsteking te verkrijgen alvorens de tand volledig op te vullen.

Wanneer zelfs een wortelkanaalherbehandeling onsuccesvol blijkt te zijn door afgebroken instrumenten, persisterende bacteriën of complexe wortelkanaalanatomie kan bijkomende chirurgie nodig zijn. Bij deze behandeling zal men een kleine opening maken doorheen het tandvlees naar de worteltop om zo onder direct zicht deze worteltop en bijhorende ontsteking te verwijderen. Dit gebeurt onder lokale verdoving en steriele omstandigheden.

Bijkomende chirurgie

Verkleuren mijn tanden na het ontzenuwen?

De huidige materialen en technieken zorgen ervoor dat een ontzenuwde tand niet hoeft te verkleuren na de behandeling. Omgekeerd kan een grijze tand door een oud zenuwprobleem opnieuw bleek gemaakt worden door een correcte wortelkanaalbehandeling in combinatie met een bleking van de zenuwkamer.

Hoeveel betaalt u bij endodontie?

Daar onze tandarts-specialisten bijkomende opleiding gevolgd hebben en dure, speciale materialen gebruiken zoals roterende NiTi vijlen en microscopie, is deze behandeling niet-geconventioneerd. Het ereloonsupplement zal dus een stuk hoger uitvallen bovenop de klassieke terugbetaling. Een bijkomende verzekering in de vorm van een tandplan kan deze extra kosten vaak opvangen. 

Recover you smile

Porseleinen brugwerk voor herstel van de beet Porseleinen brugwerk voor herstel van de beet

Porseleinen brugwerk voor herstel van de beet

Ontdek deze smile | Porseleinen brugwerk voor herstel van de beet

Is endodontie iets voor uw mond?

Bekijk hieronder de praktijken die endodontie aanbieden:

MOND Bosuil

Oude Bosuilbaan 2a,
2100 Antwerpen

03/324 75 42
info@mondbosuil.be

Contacteer MOND Bosuil | MOND Bosuil

MOND Latem

Kortrijksesteenweg 26,
9830 Sint-Martens-Latem

09 330 17 77
info@mondlatem.be

Contacteer MOND Latem | MOND Latem

MOND Mechelen

Louizastraat 6, Mechelen, België,
2800 Mechelen

015/41 33 50
info@mondmechelen.be

Contacteer MOND Mechelen | MOND Mechelen

MOND Meeremans

Guido Gezellestraat 69,
9470 Denderleeuw

053/66 99 71
info@mondmeeremans.be

Contacteer MOND Meeremans | MOND Meeremans

MOND Paro Plus

Louis Marcelisstraat 25a,
1970 Wezembeek-Oppem

02/771 34 13
info@mondparoplus.be

Contacteer MOND Paro Plus | MOND Paro Plus

MOND Wilrijk

Boomsesteenweg 223,
2610 Antwerpen

03/456 10 06
info@mondmedipolis.be

Contacteer MOND Wilrijk | MOND Wilrijk