Reiniging

Een goede, dagelijkse mondhygiëne zorgt voor een mooi en verzorgd gebit. Maar soms volstaat ook dat niet.

Hoe vaak moet u poetsen?

Een goede, dagelijkse mondhygiëne vormt de hoeksteen van een mooi en verzorgd gebit. Het wordt aanbevolen om tweemaal daags te poetsen, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel, om grondig en effectief tandplak te verwijderen. 

Daarnaast is het gebruik van interdentale reinigingsmiddelen zoals flosdraad en interdentale borsteltjes (de typische gekleurde borsteltjes om tussen uw tandvlees te poetsen) essentieel om de ruimtes tussen de tanden te reinigen en tandvleesproblemen te voorkomen. Door deze routine dagelijks te volgen, kunt u genieten van een gezond en stralend gebit gedurende uw hele leven.

Hoe vaak moet u poetsen?

Professionele reiniging door uw MOND tandarts

In sommige situaties is dit echter onvoldoende en heeft u daarom nood aan een professionele reiniging van de tandoppervlakken op die plaatsen die gevoelig zijn voor de aanmaak van tandplak en tandsteen. Dit zien we vooral ter hoogte van de uitgang van de speekselklieren (binnenzijde van de onderste snijtanden en buitenzijde van de bovenste kiezen). Ook de consumptie van sterk verkleurende producten zoals thee, koffie, rode wijn, sigaretten kunnen leiden tot verkleuring van het gebit. 

Wanneer dit frequent en op tijd wordt aangepakt door de tandarts of mondhygiënist kunnen we dit snel en pijnloos verwijderen. Dit doen we met ultrasone reiniging al dan niet in combinatie met handinstrumenten, waarna dit wordt afgewerkt met zoutstraling voor de moeilijke plaatsen tussen de tanden of polijstpasta. 

Deze behandelingen gebeuren meestal tijdens de controleafspraak. Indien er echter te veel tandsteen aanwezig is, adviseren we om hiervoor een aparte afspraak in te boeken. 

Wanneer volstaat reiniging niet?

Indien de aanwezigheid van tandplak en tandsteen zo ernstig is dat ook het tandvlees ontstoken is (gingivitis) en/of de steunweefsels zoals het kaakbot aangetast (parodontitis) zijn, zullen wij u verwijzen naar de parodontoloog. Deze tandarts-specialist legt zich toe op de behandeling van alle tandvleesproblemen en stelt dan samen met u een behandelplan op voor de aanpak hiervan. Zie verder bij parodontologie.

Is reiniging iets voor uw mond?

Bekijk hieronder de praktijken die reiniging aanbieden:

MOND Bosuil

Oude Bosuilbaan 2a,
2100 Antwerpen

03/324 75 42
info@mondbosuil.be

Contacteer MOND Bosuil | MOND Bosuil

MOND Itegem

Karel Govaertsstraat 11,
2222 Heist-op-den-Berg

015/24 00 24
info@monditegem.be

Contacteer MOND Itegem | MOND Itegem

MOND Latem

Kortrijksesteenweg 26,
9830 Sint-Martens-Latem

09 330 17 77
info@mondlatem.be

Contacteer MOND Latem | MOND Latem

MOND Mechelen

Louizastraat 6, Mechelen, België,
2800 Mechelen

015/41 33 50
info@mondmechelen.be

Contacteer MOND Mechelen | MOND Mechelen

MOND Meeremans

Guido Gezellestraat 69,
9470 Denderleeuw

053/66 99 71
info@mondmeeremans.be

Contacteer MOND Meeremans | MOND Meeremans

MOND Paro Plus

Louis Marcelisstraat 25a,
1970 Wezembeek-Oppem

02/771 34 13
info@mondparoplus.be

Contacteer MOND Paro Plus | MOND Paro Plus

MOND Wilrijk

Boomsesteenweg 223,
2610 Antwerpen

03/456 10 06
info@mondmedipolis.be

Contacteer MOND Wilrijk | MOND Wilrijk