Bleaching

Bleaching of het bleken van de tanden is een esthetische behandeling om de kleur van uw tanden lichter te maken.

Hoe werkt bleaching?

Naarmate we ouder worden zullen onze tanden verkleuren door verschillende oorzaken. Koffie, thee, rode wijn en sigaretten zijn de meest voorkomende factoren voor externe (zichtbare) verkleuringen. Trauma, vullingen, ontzenuwingen of (bepaald) antibioticagebruik als kind zijn de meest voorkomende redenen voor interne (onzichtbare) verkleuringen. Afhankelijk van de oorzaak van de verkleuringen bepaalt de tandarts de beste behandeling. Externe verkleuringen kunnen meestal eenvoudig verwijderd worden dankzij het oxiderende effect van waterstofperoxide. Dit product bindt met de pigmenten die de verkleuring veroorzaken in de tanden, waardoor deze lichter van kleur worden. Afhankelijk van de ernst van de verkleuring moet dit meermaals herhaald worden. 

Hoe werkt bleaching?

Soorten van bleaching

Bleachbehandelingen kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden in functie van de mogelijkheden en wensen van de patiënt. 
We onderscheiden 3 soorten die uw tanden opnieuw witter maken:

 • Homebleaching

Dit is de meest gebruikte en meest aanbevolen behandeling. Deze bestaat uit 3 stappen: 

 1. Tijdens de eerste behandeling worden de tanden gecontroleerd op gaatjes en eventueel gereinigd, waarna er onmiddellijk afdrukken genomen worden van het gebit indien alles gezond is. Op basis van deze afdrukken worden in het tandtechnisch labo individuele bleekbeugels gemaakt uit transparante kunststof die mooi aansluiten over uw tanden en waar een extra kleine ruimte in voorzien wordt voor het bleekproduct. 
 2. Enkele dagen later komt u als patiënt terug naar de praktijk om de beugels te passen. Hierbij wordt de pasvorm en aansluiting gecontroleerd om lekkage van het bleekproduct te vermijden en een maximale werking van het bleekproduct mogelijk te maken. 
 3. Eenmaal de beugels goed passen, krijgt u nog uitleg hoe u zelf thuis (vandaar homebleaching) aan de slag gaat om op een veilige manier de tanden te bleken. Dit zal meestal gebeuren gedurende 2 weken aansluitend op de vorige stap, met optioneel nog extra weken in functie van het gewenste resultaat. De nieuwe producten zorgen ervoor dat dit vaak maar 1 uurtje per dag nodig is, hoewel in sommige gevallen een volledige nacht aanbevolen kan zijn. 

Het grote voordeel van homebleaching is dat u als patiënt zelf kan bepalen (in overleg met de tandarts) hoe licht u de kleur van uw tanden wenst (binnen de haalbare limieten). Bovendien kan u deze beugeltjes bewaren en na 6 tot 12 maanden opnieuw gebruiken om de nieuwe tandkleur te onderhouden. Na enkele maanden zal er immers altijd een terugval van het initiële resultaat zijn in functie van het gebruik van sterk verkleurende producten als thee, koffie, sigaretten, …

 • In-office bleaching

Deze behandeling gebeurt volledig in de praktijk (vandaar in-office). Hierbij brengen we het bleekproduct rechtstreeks op de tanden aan nadat het tandvlees mooi afgeschermd wordt. Zo irriteert dit niet, noch wordt het tandvlees gevoelig. Nadien activeren we het product extra met een plasmalamp en warmte om het bleekproces te versnellen. Dit proces herhaalt uw tandarts dan 2, 3 of 4 maal tijdens deze ene behandeling die ongeveer 1,5 tot 2 uur duurt. Deze behandeling is iets duurder, maar geeft wel sneller resultaat. In de kostprijs van deze behandeling zit daarnaast een set bleekbeugels inbegrepen om nadien thuis het resultaat te onderhouden of eventueel nog wat te optimaliseren.

Voor zeer hardnekkige, vaak interne verkleuringen is dit vaak onvoldoende en adviseren we een in-office laserbleaching. Deze behandelingen worden bij MOND uitgevoerd door Professor Roeland De Moor. In tegenstelling tot de plasmalamp kan de laser dieper penetreren in de tand om een beter resultaat te verkrijgen. We maken ook gebruik van deze behandeling wanneer slechts 1 of meerdere tanden gebleekt moeten worden zodat ze terug dezelfde kleur als de overige tanden in het gebit krijgen. Voor dit type, hardnekkige verkleuringen door trauma of door antibiotica adviseren we u om een afspraak te maken bij Prof. De Moor.

 • Non-vital walking bleach

Dit type behandeling wenden we aan bij enkelvoudige donkere verkleuring van een snijtand als gevolg van een trauma of oude wortelkanaalbehandeling. Door de beschadiging van de zenuw en de doorbloeding van de tand kan deze plots grijs of donkergeel worden. Wanneer het gebruikte vulmateriaal bij een (oude) ontzenuwing verkeerd geplaatst werd, kan dit ook verkleuring van de kroon geven. 

Bij deze behandeling maakt de tandarts een kleine opening aan de binnenzijde van de tand en plaatst zo het bleekproduct in de tand, waarna dit enkele dagen afgesloten blijft zitten. Op deze manier wordt de tand van binnenuit bleker gemaakt. Afhankelijk van het type verkleuring moet dit soms wel meermaals herhaald worden. Verder is het ook soms moeilijk om de kleur exact zoals de buurtanden te krijgen, waardoor het resultaat mogelijks iets te licht of te donker kan uitvallen. Dit kan nadien nog gecorrigeerd worden met een homebleaching.

Is bleaching pijnlijk?

Een correct uitgevoerde bleachbehandeling hoeft niet pijnlijk te zijn, maar kan soms wel zorgen voor gevoeligheid of irritatie. Dit heeft verschillende, mogelijke oorzaken:

 • Te veel product in de beugel, waardoor het lekt naar het tandvlees en de wortels
 • Blootliggende tandhalzen die niet beschermd zijn door tandglazuur of tandvlees
 • Cracks in de tanden, waardoor het product dieper kan doordringen naar de zenuw
 • Gaatjes door cariës of slechte vullingen die niet opgemerkt zijn bij de controle

Als gevoeligheid of pijn optreden neemt u best contact op met uw tandarts om de beugel aan te passen, de dosering te controleren of de frequentie en duurtijd van het bleken te wijzigen. Sommige patiënten krijgen het advies om voor, tijdens en na het bleken te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden.

Is bleaching slecht voor de tanden?

Het antwoord is simpel: neen! Bleaching is een veilige en efficiënte methode om een mooiere, lichtere tandkleur te bekomen op een niet-ingrijpende manier. Hou echter rekening met de volgende zaken:

 • Waterstofperoxide is een mild zuur en maakt het glazuur tijdelijk, en op microscopisch niveau, wat meer poreus om de pigmenten te oxideren. Na het bleken mag u dus niet poetsen met een borstel. Zo krijgt het glazuur de kans om te remineraliseren dankzij uw speeksel. Tanden poetsen gebeurt altijd vóór het bleken. Fluoride in tandpasta helpt dit remineralisatieproces.
 • Overdaad schaadt.. Gemiddeld adviseren we 2 tot 4 weken. Wanneer we te lang bleken, kan het glazuur zich onvoldoende herstellen waardoor ze mogelijks een glazig, meer poreus uitzicht krijgen of er lokaal witte vlekken ontstaan. Als u wenst verder te bleken na 2 weken, adviseren we om even op controle te komen bij uw tandarts om het risico in te schatten.
 • Tandvleesirritatie kan optreden door slecht aansluitende beugels of overvulling van het product. Als dit zou aanhouden, moet u contact opnemen met uw tandarts om de beugels en dosering te controleren.

Waarom bleachen bij uw MOND tandarts?

Het actieve bestanddeel om de tandkleur lichter te maken is waterstofperoxide. Dit wordt via verschillende formules aangeboden, waarbij de actieve concentratie aan waterstofperoxide niet hoger mag zijn dan 6% volgens de Europese wetgeving. Deze producten mogen enkel onder begeleiding van een tandarts gebruikt worden.

Zogenaamde “bleeksalons” die deze behandelingen aanbieden gebruiken ofwel veel lagere concentraties waterstofperoxide die onvoldoende werkzaam zijn of mogelijk illegale en onveilige producten om toch iets van effect te bekomen.

Om deze redenen benadrukken we nogmaals het belang om bleaching onder supervisie van een tandarts te laten uitvoeren. De wetgeving staat ons niet toe om prijzen van behandelingen op de website te vermelden. U kan hiervoor contact opnemen met de MOND tandartspraktijk van uw keuze.

Recover you smile

Brugwerk, bleaching en veneers om de tandstand en lach te corrigeren Brugwerk, bleaching en veneers om de tandstand en lach te corrigeren

Brugwerk, bleaching en veneers om de tandstand en lach te corrigeren

Ontdek deze smile | Brugwerk, bleaching en veneers om de tandstand en lach te corrigeren
Veneers om de stand en kleur te corrigeren Veneers om de stand en kleur te corrigeren

Veneers om de stand en kleur te corrigeren

Ontdek deze smile | Veneers om de stand en kleur te corrigeren

Is bleaching iets voor uw mond?

Bekijk hieronder de praktijken die bleaching aanbieden:

MOND Bosuil

Oude Bosuilbaan 2a,
2100 Antwerpen

03/324 75 42
info@mondbosuil.be

Contacteer MOND Bosuil | MOND Bosuil

MOND Itegem

Karel Govaertsstraat 11,
2222 Heist-op-den-Berg

015/24 00 24
info@monditegem.be

Contacteer MOND Itegem | MOND Itegem

MOND Latem

Kortrijksesteenweg 26,
9830 Sint-Martens-Latem

09 330 17 77
info@mondlatem.be

Contacteer MOND Latem | MOND Latem

MOND Meeremans

Guido Gezellestraat 69,
9470 Denderleeuw

053/66 99 71
info@mondmeeremans.be

Contacteer MOND Meeremans | MOND Meeremans

MOND Paro Plus

Louis Marcelisstraat 25a,
1970 Wezembeek-Oppem

02/771 34 13
info@mondparoplus.be

Contacteer MOND Paro Plus | MOND Paro Plus

MOND Wilrijk

Boomsesteenweg 223,
2610 Antwerpen

03/456 10 06
info@mondmedipolis.be

Contacteer MOND Wilrijk | MOND Wilrijk