Restauratieve tandheelkunde

Restauratieve tandheelkunde is een onderdeel van de tandheelkunde dat beter bekend staat als vullingen plaatsen. 

Wat is restauratieve tandheelkunde?

Restauratieve tandheelkunde is een tak van de tandheelkunde die zich richt op het herstellen van beschadigde, verzwakte of verloren tanden. Deze discipline gaat veel verder dan alleen het verbeteren van de esthetiek van uw glimlach; het draait om het herstellen van de functionaliteit en gezondheid van uw gebit. 

Of u nu te maken heeft met een tandbederf, een gebroken tand, verlies van tandweefsel door slijtage, erosie of andere tandheelkundige problemen, restauratieve tandheelkunde biedt geavanceerde oplossingen om uw glimlach en mondgezondheid te herstellen en te verbeteren. Dit is van cruciaal belang om de optimale functionaliteit van uw gebit te blijven garanderen.

Wat is restauratieve tandheelkunde?

Hoe gaan we te werk?

De werkwijze van onze MOND specialisten is afhankelijk van de ernst van de schade van het tandmateriaal. In de praktijk onderscheiden we 2 basistechnieken

Vullingen

Wanneer het weefselverlies beperkt is, kunnen we dit meestal in 1 afspraak met tandkleurig vulmateriaal (composiet) herstellen. Dit wordt in laagjes aangebracht onder de meest optimale omstandigheden. Hier wordt er gebruik gemaakt van een rubberdam en adhesieve technieken:

  1. Concreet betekent dit dat we een rubberen lapje over uw tand aanbrengen om deze tand te isoleren van uw wang, tong, slijmvliezen waardoor dit perfect droog blijft en er geen nieuwe bacteriën onder deze vulling terechtkomen. Bijkomende voordelen zijn dat u niet in contact komt met onze producten en instrumenten, er niets in uw keel kan vallen, u meer gecontroleerd kunt ademen en slikken en er minder risico is op besmetting tussen tandarts en patiënt door een plotse hoestbui. Onderzoek heeft aangetoond dat bijna alle patiënten meer comfort en minder stress ervaren wanneer de vullingen onder rubberdam geplaatst worden.
  2. Adhesieve technieken zijn de voorbereidingen die nodig zijn om het composiet optimaal te verkleven aan het tandmateriaal met behulp van een mild ets, primer en bonding. Dit zorgt voor een goede integratie van de vulling met uw tand en verkleint het risico op breuk of loskomen van de vulling in de toekomst. 

Deze behandelingen zijn voor een groot deel terugbetaald door de ziekteverzekering en volledig terugbetaald bij kinderen tot 18 jaar. Grijze (amalgaam) vullingen worden in de MOND praktijken niet meer geplaatst.

Keramische overlay of kroon

Wanneer de breuk of het verlies van tandmateriaal te groot is, blijkt een vulling vaak onvoldoende om de tand op lange termijn te behouden. Het kauwoppervlak is immers te uitgebreid aangetast en de resterende tand is hierdoor onvoldoende beschermd voor verdere breuk. In deze situaties zal uw tandarts een keramische overlay of kroon voorstellen. Deze behandeling gebeurt in 2 stappen.

  1. Tijdens de eerste zittijd wordt al het slechte tandmateriaal verwijderd en wordt de bodem verzegeld om infiltratie van bacteriën te voorkomen, waarna hiervan een scan of afdruk genomen wordt voor het tandtechnisch labo. Deze gaan hiermee aan de slag om een nieuw kauwoppervlak voor uw tand te reconstrueren in keramiek (porselein, lithiumsilicaat of zirconium).
  2. In een tweede stap wordt de restauratie over uw resterend tandmateriaal verkleefd. Dit in de kleur overeenkomstig met uw naburige tanden. Op deze manier is uw tand opnieuw 100% functioneel en kunt u zonder schrik alles kauwen zoals met uw eigen tanden.

De Belgische mutualiteit voorziet helaas geen (of een beperkte) tussenkomst bij deze behandelingen. Aanvullende verzekeringen zoals een tandplan dragen deze kosten wel en kunnen dus te overwegen zijn indien uw tandarts aangeeft dat u in de toekomst deze restauraties zal nodig hebben. De ervaring leert dat patiënten met grote, oude grijze vullingen vroeg of laat een breuk zullen ervaren van deze tanden, waarna een keramische overlay of kroon aangewezen is. 

Terugbetaling bij restauratieve tandheelkunde

Het gebrek aan terugbetaling voor deze vaak noodzakelijke behandelingen blijft een vervelende kwestie in het Belgische terugbetalingssysteem, aangezien vaak tanden te lang met composiet opgevuld worden in plaats van een keramische overlay te plaatsen. Dit kan leiden tot een onherstelbare breuk, waardoor de tand verloren is en de kosten enkel maar groter worden voor tandvervanging.

Terugbetaling bij restauratieve tandheelkunde

Recover you smile

Is restauratieve tandheelkunde iets voor uw mond?

Bekijk hieronder de praktijken die restauratieve tandheelkunde aanbieden:

MOND Bosuil

Oude Bosuilbaan 2a,
2100 Antwerpen

03/324 75 42
info@mondbosuil.be

Contacteer MOND Bosuil | MOND Bosuil

MOND Itegem

Karel Govaertsstraat 11,
2222 Heist-op-den-Berg

015/24 00 24
info@monditegem.be

Contacteer MOND Itegem | MOND Itegem

MOND Latem

Kortrijksesteenweg 26,
9830 Sint-Martens-Latem

09 330 17 77
info@mondlatem.be

Contacteer MOND Latem | MOND Latem

MOND Meeremans

Guido Gezellestraat 69,
9470 Denderleeuw

053/66 99 71
info@mondmeeremans.be

Contacteer MOND Meeremans | MOND Meeremans

MOND Paro Plus

Louis Marcelisstraat 25a,
1970 Wezembeek-Oppem

02/771 34 13
info@mondparoplus.be

Contacteer MOND Paro Plus | MOND Paro Plus

MOND Wilrijk

Boomsesteenweg 223,
2610 Antwerpen

03/456 10 06
info@mondmedipolis.be

Contacteer MOND Wilrijk | MOND Wilrijk