Veneers

Veneers worden ook wel facings, schildjes of plaatjes genoemd. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de esthetische tandheelkunde. 

Wat zijn veneers?

Veneers, ook wel bekend als facings, schildjes of plaatjes, vormen een onmisbaar element binnen de esthetische tandheelkunde. Deze tandheelkundige toepassingen omvatten twee significante behandelingscategorieën, die beide gericht zijn op het transformeren van uw glimlach en het herstellen van zowel de esthetische als functionele aspecten van uw gebit.

Veneers zijn uiterst dunne, op maat gemaakte schildjes die meestal vervaardigd zijn van duurzame materialen porselein of composiet. Ze worden zorgvuldig op de voorzijde van uw tanden bevestigd met als doel om diverse tandheelkundige onvolkomenheden te corrigeren. Deze onvolkomenheden kunnen variëren van verkleuringen en scheurtjes tot onregelmatige vormen en zelfs lichte scheefstand van de tanden. Veneers fungeren als een soort esthetische schil die over de bestaande tanden wordt geplaatst, waardoor een directe en blijvende verbetering van de glimlach mogelijk is. 

Bovendien bieden ze niet alleen esthetische voordelen, maar versterken ze ook de structurele integriteit van de behandelde tanden. Hierdoor worden ze een veelzijdige oplossing voor diegenen die zowel een mooie als duurzame tandheelkundige verbetering zoeken.

Wat zijn veneers?

Composiet

Kleur -en vormcorrecties van de tanden gebeuren in praktijk nagenoeg altijd met composietmateriaal. Dit plastisch vulmateriaal wordt in laagjes over de tanden aangebracht (al dan niet na lichte correcties van de tandstand) en via een polymerisatielamp uitgehard. Nadien wordt er voldoende tijd gespendeerd om deze vorm te geven en op hoogglans te polijsten. 

Deze behandelingen gebeuren enkel door de tandarts en rechtstreeks in de mond. Het resultaat is dus sterk bepaald door de skills en ervaringen van deze tandarts. De kleurcorrectie gebeurt in overleg met de patiënt en kan van zeer wit (bleachkleur), tot een meer natuurlijk warm geel-witte kleur uitgevoerd worden.  

Voordelen van dit type behandeling is de snelheid (1 of 2 behandelingen) en lagere kostprijs t.o.v. van porselein veneers. Nadelen zijn de kleurstabiliteit en sterkte. Composiet veneers verliezen sneller hun glans en vertonen sneller verkleuring dan porselein veneers. Om deze reden adviseren we vaak om composiet veneers na 5 tot 10 jaar te vervangen in functie van de esthetische wensen van de patiënt. Een goede dagelijkse mondhygiëne is hierbij de grootste garantie op een succesvol blijvend resultaat. 

Porselein

Porseleinen veneers of facings worden gemaakt in overleg met de patiënt en tandtechnicus. De tandarts bepaalt hierbij het design van de nieuwe glimlach in overleg met de patiënt en simuleert dit in de mond. Eenmaal de patiënt akkoord gaat wordt dit gecommuniceerd met de tandtechnicus op basis van foto en video. Na eventuele voorbereidende behandelingen zoals tandvleescorrecties of bleaching wordt de behandeling meestal in 2 sessies uitgevoerd. 

  • Tijdens de eerste behandeling worden de tanden licht correctief beslepen waar nodig om de gewenste ruimte voor de tandtechnicus te creëren (0,3 tot 1mm) in functie van de gewenste kleur en om te vermijden dat de facings te dik of bol zouden ogen. Bij oudere patiënten is er vaak  glazuurverlies en kan er met minimale aanpassingen gestart worden met veneers. Wanneer de tanden echter niet goed gepositioneerd zijn of het beoogde kleurverschil zeer groot is, moet er meer ruimte gecreëerd worden om een natuurlijk resultaat te bekomen. 
    Na deze correcties worden de tanden afgedrukt of gescand en zo bezorgd aan de tandtechnicus die dan aan de slag kan om de porseleinen veneers te creëren. De patiënt krijgt na deze behandeling ‘tijdelijke veneers’ in kunststof om de tanden te beschermen en reeds een indruk van het eindresultaat te geven. Deze tijdelijke veneers zijn echter vrij breekbaar en gedurende deze periode moet de patiënt harde zaken vermijden bij het kauwen en zaken afbijten met de voortanden. Als de patiënt nog opmerkingen heeft over het ontwerp, komt de patiënt nog eens extra naar de praktijk (of labo) om het finale design van de definitieve veneers te bespreken.
    MOND werkt enkel met top tandtechnici van onder meer Lab@MOND die handgemaakt maatwerk leveren voor een optimaal eindresultaat. Na 1 tot 2 weken zijn deze facings klaar en worden deze geïnspecteerd door de tandarts alvorens deze gepast worden bij de patiënt. 
     
  • Tijdens deze 2e behandeling worden de tijdelijke veneers verwijderd en worden de definitieve veneers gepast, waarna de patiënt deze goedkeurt voor plaatsing. Bij een akkoord van de patiënt worden de veneers met de nodige zorg en precisie geplaatst onder de meest hygiënische omstandigheden voor een perfecte integratie met het omliggende tandvlees en minimale kans op verkleuring door speeksel of bloedcontaminatie. 1 week later komt de patiënt nog even terug naar de praktijk voor finale inspectie van de beet en pasvorm, waarna nog eindfoto’s van het resultaat genomen worden.

Behandelingen met porseleinen veneers zijn zeer kritisch, maar indien correct uitgevoerd geven deze prachtige resultaten die ook op lange termijn blijven zolang de patiënt een goede dagelijkse mondhygiëne nastreeft. Wetenschappelijk onderzoek spreekt over overlevingspercentages van 90% na 10 jaar bij patiënten die niet knarsen. Als er een vermoeden van knarsen of klemmen zou zijn, maken we nog een extra beschermbeugel om ’s nachts te dragen.

Recover you smile

Kronen voor het herstel van de kauwfunctie Kronen voor het herstel van de kauwfunctie

Kronen voor het herstel van de kauwfunctie

Ontdek deze smile | Kronen voor het herstel van de kauwfunctie
Betere lipondersteuning dankzij nieuwe veneers Betere lipondersteuning dankzij nieuwe veneers

Betere lipondersteuning dankzij nieuwe veneers

Ontdek deze smile | Betere lipondersteuning dankzij nieuwe veneers
Brugwerk, bleaching en veneers om de tandstand en lach te corrigeren Brugwerk, bleaching en veneers om de tandstand en lach te corrigeren

Brugwerk, bleaching en veneers om de tandstand en lach te corrigeren

Ontdek deze smile | Brugwerk, bleaching en veneers om de tandstand en lach te corrigeren
Veneers om de stand en kleur te corrigeren Veneers om de stand en kleur te corrigeren

Veneers om de stand en kleur te corrigeren

Ontdek deze smile | Veneers om de stand en kleur te corrigeren
Vervangen oude composietfacings door porselein Vervangen oude composietfacings door porselein

Vervangen oude composietfacings door porselein

Ontdek deze smile | Vervangen oude composietfacings door porselein
Beetcorrectie en herstel van slijtage met orthodontie en veneers Beetcorrectie en herstel van slijtage met orthodontie en veneers

Beetcorrectie en herstel van slijtage met orthodontie en veneers

Ontdek deze smile | Beetcorrectie en herstel van slijtage met orthodontie en veneers

Is veneers iets voor uw mond?

Bekijk hieronder de praktijken die veneers aanbieden:

MOND Bosuil

Oude Bosuilbaan 2a,
2100 Antwerpen

03/324 75 42
info@mondbosuil.be

Contacteer MOND Bosuil | MOND Bosuil

MOND Itegem

Karel Govaertsstraat 11,
2222 Heist-op-den-Berg

015/24 00 24
info@monditegem.be

Contacteer MOND Itegem | MOND Itegem

MOND Latem

Kortrijksesteenweg 26,
9830 Sint-Martens-Latem

09 330 17 77
info@mondlatem.be

Contacteer MOND Latem | MOND Latem

MOND Meeremans

Guido Gezellestraat 69,
9470 Denderleeuw

053/66 99 71
info@mondmeeremans.be

Contacteer MOND Meeremans | MOND Meeremans

MOND Paro Plus

Louis Marcelisstraat 25a,
1970 Wezembeek-Oppem

02/771 34 13
info@mondparoplus.be

Contacteer MOND Paro Plus | MOND Paro Plus

MOND Wilrijk

Boomsesteenweg 223,
2610 Antwerpen

03/456 10 06
info@mondmedipolis.be

Contacteer MOND Wilrijk | MOND Wilrijk